Erasmus +

Huddinge, Stockholm, Arlanda,  München, Neuburg an der Donau söndag 4 februari 2018

Äntligen är det dags!! Klockan 09:30 träffade Krister och Gulyana Nelly vid Arlanda Express och resten av gänget anslöt på Arlanda. Lite strul vid incheckningen men inget värt att bråka om. Alla gled igenom säkerhetskontrollen och efter en lunch på MAX hoppade vi på planet. Två timmar senare var vi i München. Våra tyska värdar hade bokat buss till oss vidare till Ingolstadt. När vi kom dit stod värdfamiljerna och väntade. Första dagen kunde inte ha gått smidigare.

Vi åkte hem till våra tyska hem och åt middag med familjen. Det var såklart lite nervöst i början men alla var trevliga och snälla.

Neuburg an der Donau måndag 5 februari 2018

Vi träffades på skolan för indelning i olika grupper. En rolig gubbe som hette Simon kom och hade knäppa lär-känna-varandra lekar. Vi drog våra självpresentationer och sen tog vi oss en titt på Gamla Stan i Neuburg. Neuburg är en pytteliten stad med kanske 30 000 invånare.

Jag tyckte det var väldigt roligt och trevligt med lekarna och presentationerna. Det var lite kallt utanför men inte lika kallt som i Sverige.

Neuburg an der Donau tisdag 6 februari 2018

Morgonsamling i skolan. En kvinna kom och berättade om hur var och en kan starta en egen NGO. Eleverna testade att brainstorma kring en egen NGO-idé. Efter lunch gick en del till brandstationen och andra gick till ett naturreservat och hängde upp fågelholkar.

(utrymme för elevtext)

Neuburg an der Donau, Ingolstadt onsdag 7 februari 2018

Vi tog bussen till Ingolstadt där vi tillbringade nästan hela dagen på ett köpcentrum som heter WestPark.

(utrymme för elevtext)

Neuburg an der Donau, München torsdag 8 februari 2018

Under torsdagen var det Bayerns huvudstad München som stod på programmet. Buss direkt från skolan till FC Bayern’s hem Allianz Arena. Vi fick gå runt och tittat på allt möjligt, läktare, omklädningsrum, pressområden osv osv. Till slut hamnade vi i spelarnas uppvärmningsrum där vi hade en skottävling. Det visade sig att bästa svenska skytt var Ekaterina som dunkade in två skott i mål och fick en Bayern München affisch i pris. Efter besöket på Allianz Arena åkte vi in till centrala München där vi åt lunch och sedan gick vi en väldigt kall rundvandring innan vi blev släppta fria för shopping. Många tog sin tillflykt till något café för att värma upp sig igen. Efter en hel dag i München åkte vi tillbaka med bussen hem till Neuburg.

(utrymme för elevtext)

Neuburg an der Donau fredag 9 februari 2018

 

Neuburg an der Donau, München, Arlanda, Stockholm, Huddinge lördag 10 februari

 


Huddinge söndag 13 november 2017

Det är alltid roligt att resa till andra länder med våra elever men nu är det vår tur att vara värdar. Redan idag söndag är det dags att möta upp våra besökare som anländer från Neuburg i Tyskland, Cordoba i Spanien och Emmeloord i Nederländerna. Vi träffade grupperna vid Arlanda Express på eftermiddagen och tog med dem ut till Flemingsberg med pendeltåget där deras värdfamiljer stod och väntade. Som alltid när personer träffas för första gången var det många nervösa personer men jag tror att det hjälptes en hel del av att ha haft kontakt via internet innan de sågs. Hur som helst gick det smidigt, alla var på plats och alla gäster kom till sina nya familjer. Vi lärare tog de besökande lärarna in till deras hotell inne i stan och sen var det inte mycket mer för den dagen.

Huddinge måndag 14 november 2017

Dagen började med att vår rektor Sten-Åke Domeij hälsade alla välkomna till Annerstaskolan, sedan började arbetet vi ska göra under veckan. Målet för veckan är att samla in pengar till UNIFEC’s arbete att stoppa spridningen av HIV i Namibia och att ge befolkningen där en ökad kunskap om hur HIV sprids och hur man skyddar sig. Måndagen gick mest åt att lära känna varandra, att se till att alla förstod vad själva uppdraget är denna vecka och att lägga upp en plan för hur vi ska få in pengar. Vi höll till på Ung Zon Flempan och vi måste verkligen tacka dem för att de öppnar sina lokaler åt oss!

Huddinge tisdag 15 november 2017

Idag var vi inbjudna till Huddinge Kommunalhus för att bli mottagna av Jelena Drenjanin som ville hälsa alla utländska besökare välkomna och hon var intresserad av att höra om vårt projekt. Hon tog sig gott om tid att prata med eleverna om vad som bekymrade dem och hur de ville förändra både skolan och samhället i stort. Efter besöket i Kommunalhuset åkte vi tillbaka till Ung Zon Flempan och fortsatte förberedelserna för morgondagen. Eleverna delades in i grupper där några var i textilslöjden tillsammans med vår textilslöjdslärare Hilde som generöst donerade sin tid och energi till att hjälpa oss. De sydde och tryckte banderoller med projektets namn ”Students Reaching Out” och ”UNICEF” så att folk ska märka oss inne i stan. Andra elever undervisades i vad vi har gjort under de två första åren i projektet så att de kan berätta för folk vilket stort arbete vi gör i projektet.

Huddinge onsdag 16 november 2017

Den stora insamlingsdagen!! Vi åkte i till stan och delade upp oss i fyra grupper för att kunna täcka så många områden som möjligt. Vi höll till på Sergels Torg, Hötorget, Stureplan och Norrmalmstorg och samlade in så mycket pengar vi kunde. En del elever blev negativt förvånade över hur många som inte vill donera, men de höll humöret uppe. Som lärare är det roligt att se att för varje dag blir det mer och mer interaktion mellan elever från olika länder. I måndags var det fyra nationsgrupper som var åtskilda, nu är eleverna mer och mer blandade. Relationer och vänskapsband börjar knytas mer och mer. Efter en lång och ganska kall dag inne i stan åkte vi hem och jag tror att det blev en ganska tidig kväll för de flest eftersom vi var ganska trötta.

Huddinge torsdag 17 november 2017

Torsdagen var turist-dagen. Efter samling på morgonen åkte vi in till Djurgården och Vasa-museet. Vi fick en snabb och bra guidning på engelska och därefter fick elever och besökande lärare tid att gå runt och utforska skeppet. Vi åt lunch på Vasa-museet, tack så mycket personalen i skolköket för matsäckarna. Efter Vasa var planen att ta spårvagnen in till stan men vädret var så fint att vi tog Djurgårdsfärjan till Slussen istället så att våra besökare fick se vår huvudstad från vattnet. Krister ledde därefter gruppen genom Gamla Stan och in mot city där eleverna fick två timma att springa i affärer och shoppa.

Huddinge fredag 18 november 2017

Mycket tidig morgon för alla holländare och deras värdfamiljer. Holländarna hämtades vid Flemingsbergs pendeltågsstation redan klockan kvart i sju på morgonen av Gulyana. De blev en del tårar när de skiljdes från sina nya vänner. När de kommit in till City tog Baukje och Yvonne över och vi hoppas att de fick en smidig resa hem. Övriga elever samlades på Ung Zon Flempan klockan 9:00 för arbetet med att dokumentera vad vi gjort under veckan. Eleverna arbetade i små grupper med att klippa ihop alla de bilder och filmer de tagit under veckan. Vi avslutade dagen med lite svenska delikatesser som Micke och hans personal i köket ordnat till oss. Vi fick bland annat gravad lax, Gustavskorv, löjrom, hjortstek och julmust. Hoppas alla fick en rolig sista kväll tillsammans för imorgon tar det slut.

Huddinge lördag 19 november 2017

Krister och Lena samlade ihop alla spanjorer och tyskar vid Flemingsbergs Pendeltågsstation klockan 10:00 för transport in till stan. Det  blev många kramar och en hel del tårar när värdar och gäster skiljdes åt. Ett par av de svenska eleverna hade så svårt att släppa taget om sina nya vänner att de följde med hela vägen in till Arlanda Express. Ana, Jose, Marlis och Catherine stod där och väntade och det hann bli en sista omgång med avskedskramar innan de var tvungna att åka. Det var slutet på en mycket bra vecka. Det är många vi vill tacka: Våra besökande elever och lärare förstås. Personalen på Ung Zon och i skolköket som hjälpt till med allt vi behöver. Hilde, Charlotta och Sten-Åke som backat upp oss med allt vi frågat efter. Men framför allt måste vi tacka våra svenska elever och deras underbara familjer som öppnat sina hem för våra gäster. Utan er hade detta projekt inte varit möjligt att genomföra. Tack!

Gulyana Shabo, Lena Persson och Krister Jonsson


Det blev sent i natt innan vi var hemma. En fantastisk vecka är till ända och vi är ganska trötta. Precis innan vi skulle skiljas från de övriga igår bad de svenska eleverna att få gå upp inför tyskar, fransmän och turkar och tacka. De sa ungefär att ”We are honored to have been here with you all and we will miss everyone so much”. Vi har haft tur med så mycket, vädret kunde knappast ha varit bättre, ingen blev rejält sjuk, värdfamiljerna som tagit in våra elever i sina hem har ställt upp helt fantastiskt. Några av eleverna sa till Krister och Lena på tåget till flygplatsen att ”Det här har varit en vecka jag kommer minnas för resten av livet” och att höra sådant gör det värt allt slit vi har gjort för att få åka. Tack till alla som ställt upp, skolledningen, kollegor här hemma, Gulyana och hennes mamma för bullarna, elevernas familjer för att vi fick låna deras barn en vecka och framför allt ett stort tack till våra elever som representerat skolan, Huddinge och Sverige på en ypperligt sätt.

Paris, Frankrike fredag 17 mars 2017

Nu är vi på Charles de Gaule-flygplatsen och eleverna har shoppat i Tax Free. Vi ska hitta ett ställe att äta middag på innan vi bordar planet hem. Allt har gått perfekt. Det var en del tårar när vi lämnade skolan och våra nya vänner från Frankrike, Tyskland och Turkiet. Just nu tror jag de flesta av oss mest längtar efter att träffa våra riktiga familjer och sova i vår egen säng. Det ser ut som att planet kommer gå i tid så vi bör landa 23:20 inatt.

Reims, Frankrike fredag 17 mars 2017

Nu har vi snart gjort hela programmet här i Frankrike. Gårdagen var lite av resans höjdpunkt. Först levererade vi alla gåvor som eleverna fått ihop till Food-Banken. Mannen som kom och hämtade donationerna var lite överväldigad över mängden. Eleverna bildade en kedja och hjälpte honom att lasta allt i bilen. Det var så mycket så att han fick åka två gånger för att få plats med allt. Efter lunch fick eleverna tid för lite shopping i Reims. Det var en underbar varm och solig vårdag. När vi kom tillbaka till skolan gick eleverna hem till sina värdar för en sista kväll med sina nya ”familjer”. Hoppas alla hade en trevlig sista kväll tillsammans. Alla bör ha packat sina saker och tagit med dem till skolan idag för vi ska åka med TGV-tåget till Charles de Gaule-flygplatsen i eftermiddag. Det kommer bli en lång dag och vi förväntas landa på Arlanda 23:20 i natt.

Reims, Frankrike torsdag 16 mars 2017

Inatt tror jag alla sovit gott för vi var trötta igår. Onsdagen var vår enda dag som turister. Vi var uppe extra tidigt för att hinna med bussen till Paris. I Paris gjorde vi de typiska turist-sakerna: vi poserade på bilder framför Eifeltornet, vi åkte båt på Seine och vi promenerade på Champs Elysées och tittade på Triumfbågen. Sen satt vi fast i Paris ökända bilköer när vi försökte ta oss ut ur stan. Klockan var efter åtta på kvällen innan vi var tillbaka i Reims igen. Idag blir det en hektisk dag för vi ska förbereda leveransen av all mat från Food-Banken, vi ska på rundtur i Reims och vi har lovat eleverna tid för shopping. Därefter ska vi ha planeringsmöte för kommande utbyten och resor.

Reims, Frankrike onsdag 15 mars 2017 – morgon

Igår var en tung dag då vi hann göra massor med jobb. Eleverna fick ihop över 250 kg matvaror plus lite andra saker som t ex blöjor och hygienprodukter till vår Food Bank. På torsdag kommer det en representent från organisationen som distribuerar ut maten till de behövande. På eftermiddagen var vi bjudna på audiens hos stadens borgmästare. Han var ganska charmig och han fick posera på jättemånga bilder med våra elever. Idag blev vi tvungna att stiga upp tidigt för att vi ska hinna med vår buss till Paris. Det ska bli intressant att tillbringa dagen i den franska huvudstaden.

Reims, Frankrike måndag 13 mars 2017 – kväll

Idag har det varit en marathondag. Vi träffade eleverna i skolan klockan åtta och de var glada och hade blivit väl omhändertagna av sina värdfamiljer. Tyvärr har vi suttit i en bastu-varm aula utan ventilation och lyssnat på ändlösa presentationer största delen av dagen. Våra elever gjorde sina presentationer på ett strålande vis men det blev lite mycket av det goda. Nå ja, nu är den tråkiga biten avklarad och imorgon ska vi börja bygga vår Food Bank. Vi kommer samla in donationer från folk som vill bidra till att hjälpa de som inte har så mycket. Förmodligen kommer fransk TV och gör ett reportage också. På eftermiddagen ska vi till borgmästaren i Reims som ska träffa våra elever. Det ska bli spännande, Vi berättar mer imorgon.

Reims, Frankrike måndag 13 mars 2017 – morgon

Det var ett förväntansfullt och nervöst gäng som träffades på Arlanda igår för att resa till Reims i Frankrike. Essra, Ezekiel, Emilia, Äzer, Maja, Kevin, Ammo och Rojhat sammanstrålade med Krister och Lena som tillsammans kommer att tillbringa veckan här nere för att bland mycket annat bygga upp en Food Bank för behövande i området.

Resen gick oerhört smidigt. Vårt flyg var bara ett par minuter försenat, vi hittade vårt TGV-tåg till Champagne Ardenne direkt och på bara ett par minuter var vi framme. Claudine som är värd för mötet väntade på oss vid tågstationen tillsammans med värdfamiljerna. Våra elever var mycket nervösa när de träffade sina ”nya familjer” men allt verkade gå bra. Krister och Lena blev körda till hotellet sen var det inte mycket mer med vår första dag på turné. Hoppas alla fick en bra middag och att alla sovit gott för idag börjar jobbet. Vi ska hålla ett par presentationer idag och se oss runt på skolan. Ska bli kul att träffa eleverna nu på morgonen för att höra hur de haft det.

———————————————————————————–

Annerstaskolan är en av några få skolor i Sverige som beviljats EU-finansiering för att delta i Erasmus + projekt tillsammans med skolor i andra länder runt om i Europa. Det Erasmus + projekt vi deltar i heter ”Students Reaching Out” och i det projetket deltar skolor från Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Turkiet, Spanien och Sverige.

Projektet startade med ett första möte för enbart personal då projektet planerades i Spanien. Därefter ägde ett andra planeringsmöte rum i Nederländerna innan det var dags för det första elevutbytet i Huddinge i februari 2016. Därefter har det varit träffar för elever och lärare i Turkiet och i Tyskland.

Huvudsyftet med projektet är att göra eleverna medvetna om hur man på individnivå kan hjälpa till i samhället via frivilligarbeten av olika slag. Nu i november åker Krister Jonsson och Ylva Lindahl med åtta elever till Cordoba i Spanien. Vi kommer att lägga upp en liten resedagbok här på www.annerstavisar.se .

—————————————————————-

Söndag 6 november – Nu är vi på Arlanda och ska snart lyfta mot Malaga, Spanien och buss vidare till Cordoba. Allt på topp så långt. Vi ser fram emot en superkul vecka.

Se upp Spanien. Svenskarna kommer!
Se upp Spanien. Svenskarna kommer!

Klockan var ganska sen när vi kom fram till Cordoba men familjerna stod och väntade på våra elever, så det kändes okej att skiljas. Imorgon börjar vi det mastiga programmet med lååånga dagar som spanjorerna lagt upp. För oss lärare var det extra roligt att träffa Yvonne och Baukje från Holland, Anna från Spanien och vi sprang på Claudine från Frankrike också. Roliga återseenden. Nu är det sängen så att man orkar upp till skolan imorgon.

Inflygning över Cordoba
Inflygning över Cordoba

 

Måndag 7 november

Alla våra elever hade fått mat fast de kom till sina värdfamiljer ganska sent. Tydligen äter man gärna middag runt 22:00 här. Dagen på skolan började 8:30 med elevpresentationer som vi förberett hemma och därefter presenterade Sebastian och Aya två stycken om NGO (Non Government Organization) på ett bra sätt. Vi hade tid för en kort rundvandring på skolan sen drog vi iväg till radiohuset där Yesah blev intervjuad i spansk radio.

Yesah blir intervjuad i spansk radio
Yesah blir intervjuad i spansk radio
Yesah med övriga "radiokändisar"
Yesah med övriga ”radiokändisar”
Hela Students Reaching Out gänget utanför radiostationen
Hela Students Reaching Out gänget utanför radiostationen

Hon gjorde en strålande insats. Vi lämnade över eleverna till värdfamiljerna klockan 14:30 så att de fick gå hem och få något att äta innan det blir dags för ”Hand Craft” ikväll. Alla är vid gott humör och vi ser mer och mer interaktion mellan elever från olika länder. Imorgon måste vi börja förbereda oss för basaren då vi ska samla in pengar till SOS Barnbyar i Granada som vi ska besöka på torsdag.

Tisdag 8 november

Idag har vi hunnit med massor. Först var det en liten rundvandring i Cordoba med fokus på den stora katedralen/moskén. Ett verkligt imponerande bygge.

Katedralen/Moskén i Cordoba
Katedralen/Moskén i Cordoba
Domen i den muslimska delen av Katedralen/Moskén
Domen i den muslimska delen av Katedralen/Moskén

Sedan var det dags att besöka den medeltida borgen som försvarade staden först mot muslimer sedan mot kristna. Numera är den en mycket imponerande park med massor av dammar, fontäner och fantastiska trädgårdar.

img_0851img_0853

Efter rundvandringen gick eleverna hem för lunch (cirka 14:30). Klockan 17:00 samlades vi på skolan igen för att börja förbereda morgondagens basar. Eleverna jobbar på och är väldigt deltagande och flera internationella vänskapsband knyts varje dag. Det blir nog en rolig men jobbig marknadsdag imorgon.

Onsdag 9 november

Alla ryckte in tidigt för att ställa iordning allt för basaren på skolan så att vi snabbt kunde börja få in pengar till SOS Barnby i Granada. Elever och personal stod i skift och sålde de saker vi gjort innan vi åkte och som vi gjort på plats här i Spanien. Ett STORT tack till Gabi, Mia, Hilde och Tommy för deras fantastiska uppbackning!! Vi fick ihop nästan 1000 euro som vi kommer lämna över till SOS Barnby när vi besöker dem i Granada imorgon. Vi ser också fram emot att se hur deras arbete hjälper barn som fått en dålig start i livet och vi hoppas kunna hjälpa till i deras arbete. Både vi i personalen och eleverna kände en glädje i att göra en skillnad på riktigt.

img_0871 img_0872

Torsdag 10 november

Oj, vilken dag vi har haft. Först slogs vi av landskapet vi färdades genom på vägen mellan Cordoba och Granada. Vi såg snötäckta bergstoppar och gröna oliv- och vinfält samtidigt. Till slut kom vi i alla fall fram till Granada. Personalen på SOS Barnby tog emot oss, visade oss runt, berättade hur de arbetade och var väldigt öppna. Tyvärr kunde de inte engelska så alla samtal fick ske med tolkning. De hade helt fantastiska anläggningar och det känns bra att det är fler än vi som sponsrar dem så att barnen i SOS Barnby kan få en så bra start som möjligt. Efter rundturen fick Zina uppdraget att representera den svenska delegationen när vi överlämnade checken på just under 1000 euro. Vi är säkra på att pengarna kommer väl till pass.

En representant från SOS Barnby berättar om deras verksamhet.
En representant från SOS Barnby berättar om deras verksamhet.
Elever från Spanien, Holland, Turkiet och Sverige lämnar över checken till SOS Barnby i Granada
Elever från Spanien, Holland, Turkiet och Sverige lämnar över checken till SOS Barnby i Granada

Efter besöket på barnbyn tog vi oss ned genom slingriga gränder till själva Granada. Tyvärr räckte inte tiden till för att besöka Alhambra. Vi fick nöja oss med att se det på avstånd. Elever och personal fick lite tid till shopping i Granada. Jag var noga med att påminna eleverna att det är Fars Dag på söndag. Sen var det dags för den långa bussturen hem till Cordoba igen. Imorgon ska vi producera filmer om allt vi gjort tillsammans under veckan.

Yesim från Turkiet med Alhambra i bakgrunden
Yesim från Turkiet med Alhambra i bakgrunden

Fredag 11 november

”Allt gott har ett slut..” Idag blev det en hel del tårar när vänner skulle skiljas åt. Först tog vi farväl av turkarna och på eftermiddagen åkte holländarna hem. Nu är det bara vi och spanjorerna kvar. Våra elever ska gå ut och äta med sina värdfamiljer ikväll så jag och Ylva får väl hitta på något för oss själva. En fantastisk resa börjar gå mot sitt slut och vi ser nog alla fram emot att få komma hem till snökaoset. Vi hoppas att många nya vänskapsband har knutits denna vacka och att eleverna fortsätter hålla kontakten med varandra. Imorgon blir det en lång och tröttsam resdag, sen är vi hemma!!

Lördag 12 november

Vi får lite sovmorgon idag eftersom vi ska samlas först 11:30 vid bussen som ska ta oss till flygplatsen i Malaga. Jag tror eleverna uppskattar att få ta det lugnt på morgonen. Igår kväll när jag och Ylva promenerade runt i stan på kvällen träffade vi några av eleverna med deras spanska värdar då de var på väg till Cordobas fotbollsarena för att se på en match i Spaniens andra division. Hoppas de hade en rolig sista kväll med sina spanska kompisar.

Det har vairt en lång vecka med långa dagar, men även om man är ganska sliten har det varit värt det. Våra elever har skött sig bra och det verkar som att de alla har skaffat sig både nya vänner och nya erfarenheter. Ett stort tack riktas så klart till Anna, Jose och Diego plus övrig personal från Spanien som organiserat och genomfört det här utbytesmötet. Jag tror att de tycker att det ska bli ganska skönt att skicka iväg oss till flyget så att de äntligen och välförtjänt kan koppla av.